Bladder hälsokost och dryck för bubblan

Mat och dryck för bubblanFoto: iStock // Människor Images

Om du har en känslig blåsa, är det bra att tänka på och rätt kost. Vissa livsmedel är kända till exempel att de irriterar blåsan. Även dina dryckesvanor - vad och hur mycket du dricker - förtjänar särskild uppmärksamhet. Dessutom ser vi också på en riktig "kvinnofråga": Många kvinnor är rädda för att gå upp i vikt. Resultatet? Ta för lite fett till sig själv, även om dessa säkerställa en balanserad hormoner och strålande hud!

 

Du dricker tillräckligt?

Även om - eller kanske på grund - du arbetar med en svag urinblåsa, är det viktigt att du "durchzuspülst" Din blåsa kontinuerligt. Urin leder nämligen slaggprodukter från kroppen, och för att han behöver tillräcklig mängd vätska. Om du dricker för lite, vilket innebär att urinen är mer koncentrerad. Detta i sin tur kan irritera blåsan och även leda till urinvägsinfektioner. Du behöver 1,5 till 2 liter vätska per dag. Det är lätt att avgöra om du dricker tillräckligt: ​​Din urin ska ha en ljusgul färg. Om din urin är mörkare - eller starka lukter - då vet du att du dricker för lite.

Bra tips

Förbered varje morgon en liter vatten i en kanna före eller fylla i en liters flaska den och ta den till jobbet. Är tomt i slutet av dagen fartyget, har du druckit definitivt en liter. Visste du det sätt som det är hälsosamt att dricka vatten, rumstemperaturen? Det kostar kroppen nämligen energi till värme, kyla drycker till kroppstemperatur.

 

Blåsan är snabbt irriterad?

Kanske har du redan märkt: Efter att ha avnjutit koffein och alkoholhaltiga drycker du behöver oftare på toaletten. Förresten: svart och grönt te innehåller koffein - ju starkare te, desto mer koffein det innehåller. Dessutom citrusdrycker, kolsyrade drycker och de irriterar blåsan med konstgjorda sötningsmedel.

Drycker som är skonsamma mot blåsan

 • vatten
 • örtte
 • Grönsaksjuice (ingen tomat eller selleri juice)

 

Bladder hälsokost och dryck för bubblanEn färskpressad morotsjuice är bra för urinblåsan.
Foto: iStock // zeljkosantrac

Drycker som irriterar blåsan

 • kaffe
 • te
 • alkohol
 • citrusjuice
 • Lågkaloridrycker
 • kolsyrade drycker

 

Bladder hälsokost och dryck för bubblanSpeciellt på sommaren frisk och fruktig cocktails smakar naturligtvis underbart. Den irriterad blåsa tyvärr de gör dock inte bra.
Foto: iStock // Knape 

Drick särskilt under dagen

Varje dag för att dricka 1,5 till 2 liter är en hel del. Gör det till dig, men en vana att detta belopp under hela dagen dricka - på kvällen så lite som möjligt. Detta måste du på natten mindre ofta ur sängen och kan sova hela natten bättre. Du kommer att finna att du vaknar utvilad!

 

Rätter som kan irritera blåsan

Vissa livsmedel kan irritera blåsan. Vilka livsmedel som är särskilt måste du ta reda på själv. Många kvinnor upplever att mycket kryddad mat och rätter irriterar blåsan med hög syra. Tycker du också känner att du reagerar känsligt på vissa livsmedel eller ingredienser? Var uppmärksam på vad som händer om du lämnar ut den här!

 

Fats? Ja, du behöver!

Fats måste vara dåligt rykte "gödning". Felaktigt! Det är ofta inte fettet som gör oss feta, men framför allt socker. Som kvinna, måste du omgående fetter. Som för produktionen av många kvinnliga hormoner och absorptionen av vitamin A, D, E och K, de så kallade fettlösliga vitaminer. Men huden är tacksam när den får tillräckligt med fett från kosten. Så här är några uppgifter om skillnaderna mellan de olika fetter.

Sanningen om fett

När det gäller fett, det finns mycket förvirring. Inte överraskande, eftersom det finns många olika typer. De kan delas in i:

 1. mättade fetter
 2. monosaturated fetter
 3. fleromättade fetter

För mycket mättat fett har en negativ effekt på din hälsa. Dessa fetter är bäst att du gräns. Mättade fetter du kan hitta, särskilt i mjölkprodukter, kött, choklad, kakor och snacks. Fett från kategori två och tre är (mestadels) bra. Nedan ser du, som kan "fett" mat du äter med gott samvete. Läsa nödvändigtvis "Transfett avsnitt? Varning! "

Besluta om hälsosamma fetter och äta:

 • oliver
 • jordnötter
 • nötter
 • avokado
 • kallpressad olja
 • fet fisk
Bladder hälsokost och dryck för bubblanAvokado, lax och ägg smak tillsammans inte bara sensationellt, men också innehålla hälsosamma, bra fetter.
Foto: iStock // OksanaKiian

Begränsa ohälsosamma fetter och äta:

 • skummjölkprodukter
 • magert eller mindre fett kött
 

Bra att veta

En praktisk tumregel när det gäller fett, är följande: fett som stelnar i kylskåpet, är mindre bra för din hälsa. Fetter som finns kvar vätska i kylskåpet, är bättre. Kokosolja är det enda undantaget!

Transfett? VARNING!

Transfett är en typ av omättat fett. Det är dock fortfarande ohälsosamt än normalt, mättat fett. Transfett huvudsakligen produceras i fabriken, i beredningen av snacks och kakor. Du kan hitta information om detta ofta på förpackningen. Var uppmärksam på följande beteckningar: kallas härdat fett, även trans fett eller härdat fett.

Hur mycket fett behöver du?

I en hälsosam kost ca 30% av våra kalorier från fett kommer. Det är viktigt att använda så lite som möjligt mättade fetter eller transfetter.