Järnbrist: Herbal blod eller järntabletter – som hjälper bättre?

Ständigt trött, svag och blek, till trasiga mun och koncentrationssvårigheter - symptom på järnbrist är obehagliga och stressande. Läkare ordinera järntabletter ofta diagnostisera järnbrist. Men många män och kvinnor måste kämpa samtidigt som järntabletter med biverkningar som illamående och förstoppning. Som ett alternativ erbjuder naturläkemedel blod.

Detta extrakt från växter är tillgängliga över disk på apotek och kan drickas lätt. Smaken påminner om sura druvsaft. Men hur bra växtbaserade blod är verkligt? Denna form av extra järnintaget precis så bra som tar järntabletter?

Vi har till invärtes och nutritionist Dr. Med. Klaus Winckler intervjuats. Han är vice ordförande i förbundet för tyska näringsexpert.

Järnbrist Klaus WincklerFoto: privat

Dr. Winckler, vid vilken tidpunkt skulle du rekommendera som en näringsexpert människor att ta järninnehållande kosttillskott vara?

Dr. Med. Klaus Winckler: Generellt skulle jag rekommendera att inte vidta ytterligare järn på misstanke. Användningen av kosttillskott som innehåller järn bör alltid göras först efter det att diagnosen järnbrist av en läkare. Det sker snabbt - även dra blod, du vet om den extra järn verkligen är nödvändigt. Detta är viktigt eftersom för mycket järn i kroppen kan också ha negativa effekter, såsom skador på organ och leder. Så för att uppnå järnöverskott är svårt att rena vegetabiliska preparat.

Är dessa järnpreparat som lämpliga för långvarig användning, eller jag bör alltid bara korta behandlingar därmed till exempel mer än tre månader?

Dr. Winckler: Som regel är sådana inkomster för att kompensera för en brist. Nu finns det människor som ständigt arbetar med en brist på järn, till exempel kvinnor som regelbundet förlorar blod genom menstruation och även vegetarisk eller vegansk kost dessutom - utan kött och fisk, som är med järnrik mat - sedan det vara så att dessa kvinnor har ofta ta järntillskott. men rent profylaktiskt ingen ska ta järn. Om ett fel är det, jag ordinerar en regel för några veckor tar järntabletter och denna brist har också avgöras först igen. En kontinuerlig järntillskott vi inte föreskriver läkarna faktiskt.

Många läkare ordinera för järnbrist som de första järntabletter - varför är det?

Dr. Winckler: Detta har troligen att göra med hållbarheten hos olika preparat. Aktiva beståndsdelar i tablettform är avsevärt längre än de i vätskeform, såsom i växtbaserade blod. Är en flaska öppnas med naturläkemedel blod, måste den användas inom några veckor, järntabletter håller i åratal. Dessutom kan doseringen bestämmas noggrant i de farmaceutiska preparat i tablettform.

Vad sägs om att återkräva - animaliskt eller vegetabiliskt järn, som kan behandla den mänskliga kroppen bättre?

Dr. Winckler: För livsmedel järnet absorberas så väl från animaliska källor såsom kött och fisk ungefär dubbelt så att från vegetabiliska källor såsom paprika och rödbetor. Tillsats beredningar såsom järntabletter och naturläkemedel blod inga jämförande studier är kända för mig. Jag tror att det är både effektiv och båda finns det också olika tjocklekar. I slutändan måste varje patient försöka, vilket preparat han är mest kompatibla och som fungerar bäst.

På apoteket, järntillskott är tillgängliga utan recept - du kan se den kritiska?

Dr. Winckler: När ansvaret ligger hos apoteket bör fråga sig varför personen vill ta detta preparat. Måste vi inte fråga alls recept ja.

Vad skulle du rekommendera för mer - järntabletter eller naturläkemedel blod?

Dr. Winckler: Det beror på kompatibilitet. Om jag lider vonEisentabletten tar med biverkningar såsom magsmärtor och förstoppning, är ett försök att järnintaget kan säkert löna sig i flytande form. Jag ordinerar i praktiken i en patient i behov av järnbristanemi vanligtvis järntabletter eftersom de har visat sig. Om järnbrist resultaten från laboratorievärden, är kostnaden för denna drog även omfattas av sjukförsäkringen.

Och som dina patienter klara järntabletter?

Dr. Winckler: Bra! Dessa är kanske tio procent som inte tolererar dessa tabletter. Om bristen är mycket stark, kan du sedan överväga att ge järn infusioner. Det finns patienter med svår fetma som hade en gastric bypass operation, till exempel, som rymmer nästan ingen järn, eftersom den del av tarmen, som är ansvarig, är där utanför. När du går i dessa patienter hemoglobinnivån i källaren, så under 10 g / dl, så jag ska ge som järn infusioner. Och om jag har en kvinna som patient att en sådan operation inte hade, men har provat alla järntillskott och komma överens med någon, kanske samt överlägsen dig att ge järn infusioner. Motsvarande förberedelser är mycket dyra och belastar budgeten för läkare, men de är nu också mycket bättre tolereras än för några år sedan. De tidigare preparat ofta inte lika väl tolereras som vi hade ofta allergiska reaktioner till livshotande situationer. Med en sådan infusion kan orsaka så mycket som svälja tabletter tre månader. Men det är en engagerande, om än en liten. eftersom det driver en nål under huden, inte som inte nödvändigtvis.

Skulle du rekommendera gravida kvinnor och de järn infusioner för att få sina järnvärden snabbare det normala intervallet?

Dr. Winckler: Nej, jag skulle först arbeta med tabletter. Infusioner gör dig egentligen bara när en allvarlig järnbrist med anemi är närvarande och tabletter så inte tolereras.

Det finns många i snabbköpet fruktjuicer som annonserar med speciella järn tillsatser - vad man ska göra det, suga saken?

Dr. Winckler: Det finns en fast dagsbehovet av järn för kvinnor i 15 milligram och 10 milligram för män är den rekommenderade den tyska Nutrition Society. Denna dagliga krav kan täckas i viss mån även dessa juicer. Men en bristsituation, kommer du aldrig att kunna kompensera med sådana tillsatser.

Och hur kan jag bäst långsiktig hedge mot det, för att få en järnbrist alls?

Dr. Winckler: Kött och fisk är klart de bästa källorna till järn för människokroppen. De är de rikaste och mest effektiva järn livsmedel när det gäller förebyggande av järnbrist. Dessutom medan kombinationen med citrusfrukter hjälper, till exempel i fruktjuicer, kroppen att absorbera detta järn. Människor som äter vegan eller vegetarian, vara om de vill hålla fast vid det, men knappast att kunna undvika att ta järntillskott.

Tack för din tid, Dr. Winckler!

 

Läs mer:

Järnbrist? Dessa är symptomen!

Järnbrist: så enkelt som att äta rätt