Een tekort aan ijzer: Herbal bloed of ijzertabletten – die beter helpt?

Voortdurend moe, zwak en bleek, om gescheurde mond en moeite met concentreren - de symptomen van ijzertekort zijn onaangenaam en stressvol. Artsen schrijven ijzertabletten zijn vaak bij de diagnose van ijzergebrek. Maar veel mannen en vrouwen moeten vechten terwijl het nemen van ijzer pillen met bijwerkingen zoals misselijkheid en constipatie. Als alternatief, kruiden bloed heeft.

Dit extract uit planten is beschikbaar over de toonbank in de apotheek en kan gemakkelijk worden gedronken. De smaak doet denken aan zuur druivensap. Maar hoe nuttig kruiden bloed echt is? Deze vorm van extra inname van ijzer net zo behulpzaam als ijzertabletten?

We moeten de internist en voedingsdeskundige Dr. med. Klaus Winckler geïnterviewd. Hij is de vice-voorzitter van de Bond van Duitse voedingsdeskundige.

Een tekort aan ijzer Klaus WincklerFoto: private

Dr. Winckler, op welk punt zou u aanbevelen als een voedingsdeskundige mensen om ijzerhoudende voedingssupplementen te nemen?

Dr. med. Klaus Winckler: Over het algemeen, zou ik niet aanraden om extra ijzer te nemen op verdenking. Het gebruik van voedingssupplementen met ijzer moet altijd alleen worden gedaan na de diagnose van ijzertekort door een arts. Dat is snel gedaan - zelfs bloed af te nemen, weet u of de extra ijzer echt nodig is. Dit is belangrijk omdat er te veel ijzer in het lichaam kan ook negatieve effecten hebben, zoals schade aan de organen en gewrichten. Dus om ijzerstapeling te bereiken, is het moeilijk om pure plantaardige preparaten.

Zijn die ijzerpreparaten als geschikt voor langdurig gebruik, of ik moet altijd maar van korte behandelingen dus bijvoorbeeld, meer dan drie maanden?

Dr. Winckler: In de regel wordt deze ontvangsten ter compensatie van een tekort. Nu zijn er mensen die voortdurend te maken hebben met een gebrek aan ijzer, bijvoorbeeld vrouwen die regelmatig bloed verliezen door de menstruatie en zelfs vegetarisch of veganistisch dieet in aanvulling - zonder vlees en vis, die met het ijzer-rijke voedingsmiddelen - sinds het zijn dat deze vrouwen vaak moeten ijzersupplementen te nemen. maar puur profylactisch niemand mag ijzer te nemen. Als er een defect is er, schrijf ik een regel voor een paar weken ijzertabletten en dit tekort is ook voor het eerst weer afgewikkeld. Een continue ijzersupplementen we niet artsen eigenlijk voorschrijven.

Veel artsen voorschrijven voor ijzertekort als de eerste ijzertabletten - waarom is dat?

Dr. Winckler: Dit heeft waarschijnlijk te maken met de duurzaamheid van verschillende preparaten. Werkzame stoffen in tabletvorm zijn aanzienlijk langer dan in vloeibare vorm, zoals in kruiden bloed. Is een fles geopend met kruiden bloed, moet het worden gebruikt binnen een paar weken, ijzer-tabletten te houden voor de komende jaren. Bovendien kan de dosering nauwkeurig kan worden bepaald in de farmaceutische preparaten in tabletvorm.

Hoe zit het met de inbaarheid van - dierlijke of plantaardige ijzer, dat het menselijk lichaam beter kan verwerken?

Dr. Winckler: Voor eten het ijzer is zo goed geabsorbeerd uit dierlijke bronnen zoals vlees en vis ongeveer twee keer zo die uit plantaardige bronnen, zoals paprika's en rode biet. Het additief bereidingen zoals ijzer tabletten en kruiden bloed er geen vergelijkende studies is bekend dat ze me. Ik denk dat zowel effectief en beide zijn er ook verschillende diktes. Uiteindelijk moet elke patiënt proberen, waarop met de voorbereiding hij het meest geschikt en welke het beste werkt.

Bij de apotheek, ijzersupplementen zijn zonder recept verkrijgbaar - u kunt zien de kritieke?

Dr. Winckler: Omdat de verantwoordelijkheid ligt bij de apotheker moet vragen waarom de persoon wil deze voorbereiding te nemen. Moeten we niet vragen aan alle voorgeschreven ja.

Wat zou u aanbevelen voor meer - ijzertabletten of kruidenthee bloed?

Dr. Winckler: Het hangt allemaal af van de compatibiliteit. Als ik lijden vonEisentabletten nemen met bijwerkingen zoals maagpijn en constipatie, is een poging om ijzerinname zeker afwerpen in vloeibare vorm. Ik schrijf in de praktijk bij een patiënt die behoefte heeft aan ijzergebreksanemie meestal ijzertabletten omdat ze zichzelf hebben bewezen. Als dit ijzertekort resultaten uit het laboratorium waarden, worden de kosten van deze drug ook gedekt door de ziektekostenverzekering.

En als uw patiënten omgaan met de ijzertabletten?

Dr. Winckler: Goed! Dit zijn misschien wel tien procent die deze tabletten niet tolereren. Indien de storing is erg sterk, kunt u overwegen om ijzer infusies. Er zijn patiënten met ernstige obesitas, die een maag-bypass operatie gehad, bijvoorbeeld, die plaats biedt aan bijna geen ijzer, omdat het deel van de darm, die verantwoordelijk is, is de plaats waar uitgeschakeld. Wanneer je bij deze patiënten het hemoglobinegehalte in de kelder, dus onder de 10 g / dl, dan geef ik als ijzer infusies. En als ik een vrouw als een patiënt die een dergelijke ingreep niet gehad, maar heeft geprobeerd alle ijzersupplementen en opschieten met iedereen, je net zo goed als superieur aan ijzer infusies te geven. De bijbehorende voorbereidingen zijn erg duur en last van de begroting van de arts, maar ze zijn nu ook veel beter verdragen dan een paar jaar geleden. De vorige voorbereidingen werden vaak niet zo goed verdragen zoals we vaak allergische reacties op levensbedreigende situaties gehad. Met een dergelijke infusie kan zo veel als sliktabletten drie maanden veroorzaken. Maar het is een boeiende, zij het een kleine. omdat een naald onder de huid drukt, die niet per se te zijn.

Wil je zwangere vrouwen en mensen ijzer infusies om hun ijzeren waarden sneller te krijgen tot het normale bereik aanbevelen?

Dr. Winckler: Nee, ik zou eerst werken met tablets. Infusions maakt je eigenlijk alleen als er een ernstig tekort aan ijzer met bloedarmoede aanwezig is en tabletten zijn dus niet getolereerd.

Er zijn veel in de supermarkt vruchtensappen die adverteren met een speciale ijzeren toevoegingen - wat te maken van het, zuigen het ding?

Dr. Winckler: Er is een vaste dagelijkse behoefte aan ijzer voor vrouwen van 15 milligram en 10 milligram voor mannen, de aanbevolen de Duitse Nutrition Society. Deze dagelijkse behoefte kan worden gedekt tot op zekere hoogte ook die sappen. Maar een tekort situatie, zul je nooit in staat zijn om te compenseren met dergelijke additieven.

En hoe kan ik het beste lange termijn hedge tegen het, om een ​​ijzertekort te krijgen op alle?

Dr. Winckler: Vlees en vis zijn duidelijk de beste bronnen van ijzer voor het menselijk lichaam. Ze zijn de rijkste en meest effectieve ijzer voedingsmiddelen met betrekking tot de preventie van ijzertekort. Bovendien, terwijl de combinatie met citrusvruchten helpt, bijvoorbeeld in vruchtensappen, het lichaam om dit ijzer te absorberen. Mensen die veganistisch of vegetarisch te eten, als ze willen aan de stok met het, echter nauwelijks in staat zijn om te voorkomen dat het nemen van ijzersupplementen.

Dank u voor uw tijd, Dr. Winckler!

 

Lees meer:

Een tekort aan ijzer? Dit zijn de symptomen?

Een tekort aan ijzer: zo eenvoudig als het eten van recht